+389 78 385 571 info@lgbtunited.org

Во мое време, кога се откривав себеси и реализирав на различни полиња, да не кажам – кога растев како сите „нормални“, добро паметам дека геј/лезбејка беше толку далечна, фиктивна и нетолерирана ствар. Па дури и за мене самата. А можеш само да замислиш што бевме ние ЛГБТ, во очите на другите.

Кога почнав да приметувам дека ме привлекува истиот пол – женски, во мојот случај, и кога ќе се присетам на оној момент кога за прв пат си признав себеси дека се заљубувам во девојка, сега ми е смешно, но тогаш беше неверојатно каква паника ми предизвика во глава. Целосно бунило, кое во моментов ми е предизвик да го опишам.

Ми текнува на една сцена, во која заедно со мојата прва девојка која јас толку многу ја обожавав, седиме на клупа спроти Хотел Карпош, а низ стомакот ми летаат љубовни пеперутки. Си викав: „Ја сакам. Ама што ми е? Не е добро ова. Не е нормално. Не смееш, женско си, женско е и она. Како ќе им кажам на другарките дека имам девојка?“ Нормално, многумина поминале низ истото и добро знаат за што зборувам.

Да љубиш тоа што сакаш да љубиш и да не си осуден од околината е вистински благослов. Да не смееш да ја бакнеш саканата кога ќе се видите, не е лесно. Иако израснав во прекрасна фамилија, сепак им беше навистина тешко да ме сфатат, беа конзервативни по тоа прашање.

Уште од мала слушав за тоа како свадбите се прекрасна ствар. Да пораснеш, да имаш маж и деца е тоа кон што треба да се стремиш. Таквите муабети толку знаат да те ограничат и да не ти дозволат да сфатиш самата што чувствуваш и што сакаш. Те бунат, те кочат и те потонуваат.

Поради врска со девојка бев исфрлена од дома на еден период, изгубив една голема љубов затоа што не бев спремна да бидам тоа што сум. Но не повеќе. Дечки, девојки, да се сакаме е најубавото нешто на светот.

Родители, дозволете им на децата да бидат она што се, не ги менувајте во тоа што вие би сакале да бидат. За да израснат среќни и здрави треба само да ги поддржувата во патот и изборот и да знаете дека геј е ок. Сè е добро кога е од срце и со искрени чувства.

 

Автор: Ктб

„Мислењата што се изразени овде им припаѓаат на авторите и не ги одразуваат ставовите на МЦМС и Европска Унија.“

„ Програмата „Одржливо граѓанско општество: државно финансирање на граѓански организации“ ја спроведува Македонскиот центар за меѓународна соработка (МЦМС), Балканската мрежа за развој на граѓанското општество (БЦСДН) и Центарот за информирање, соработка и развој на граѓанските организации од Словенија (ЦНВОС)“

„Проектот е финансиран од Европската Унија“