• Како родителите, не намерно ме учеа дека мојата согласност не е важна

  Лекција 2. Имам десет години: „Момчиња се Момчиња“ Фамилијата на мојата мајка има викендичка на езеро во Вермонт. Жолтата кабина е сместена меѓу високи борови, а смолата паѓаше на масата за јадење, понекогаш и на нашите глави. Ние, градските деца, ги поминувавме летата пробувајќи да уловиме жаби со голи раце,...

 • FALJE PUBLIKE: SULEJMAN MEHAZI PËR KOLUMNËN E VETË NË TË CILËN PËRDOR FJALË DEGRADUESE PËR PERSONAT LGBT

  Më datë 10.08.2016, në portalin shqiptarë Gazeta Minerva është publikuar shkrimi me titull “Homoseksual – Pederastët e sotëm”, i shkruar nga ana e profesorit të shkollës së mesme profesionale komunale “Mosha Pijade” në Tetovë, Sulejman Mehazi. Në tekstin e nënshkruar nga autori Sulejman Mehazi, ndërmjet të tjerash, thuhet: “… jemi...

 • Yesterday, today, tomorrow – Youth feminism

  Time was passing in short intervals. As I was walking that day, in the morning. Do you know where i was walking to? I was walking towards the future, the crevice of RM through baroque C even though I could have stayed in antique-modernism G where i come from. I...

 • Human Rights for all

  Human Rights for All All human beings are born free and equal in dignity and rights. Universal Declaration of Human Rights The International Day of Human Rights is marked every year on December 10, the day when in 1948 the Universal Declaration of Human Rights was adopted by the General...

 • Соопштение за медиуми – 23ти ноември 2016

  Почитувани претставнички и претставници на албанските политички партии во Македонија, Почитувани кандидатки и кандидати за пратеници од редовите на албанските политички партии во Македонија, Вчера за време на дебатната емисија на Телeвизија 21 едно од прашањата упатено до кандидатите за пратеници беше поврзано со маргинализираните заедници во кои и отворено...

 • Извештај за напредок од Европската Комисија: (ЛГБТИ) предрасудите и стереотипите се присутни во оштеството, медиумите и на интернет

  На 9.11.2016 е објавен Годишниот извештај за напредокот на Република Македонија во европските интеграциски процеси, подготвен од Европската комисија (ЕК).Во делот за „Човекови права и малцинства“ во Извештајот, се забележува: Кога се во прашање лезбејките, геј, бисексуалците, трансродовите и интерсекс луѓе (ЛГБТИ), предрасудите и стереотипите се присутни во оштеството, медиумите...