No comments yet

Ирска е за про инклузивно образование во училиштата за ЛГБТ заедницата

Ирската влада побара преформулирање на наставните програми со еден нов законски драфт за вклучување на ЛГБТ прашањата во сексуалното образование. Министерот за Образование на Ирска, Ричард Брутон го објави оваа недела барањето за преглед и ревизија на наставната програма во сите училишта.

Учењето за сексуалноста и сексуалните односи е задолжителено во ирските училишта од 1990 година, но една комисија во ирскиот парламент потврди дека наставните програми на образованието треба да се обноват и побара нов драфт.

Како одговор на барањето, министерот Брутон му пишал на „Националниот Совет за Наставни програми“ да направи реформулирање на програмата. Одделот одговорил дека ЛГБТ прашањата се од специфична важност.

Министерот понатаму додаде дека и обуката на наставниците е од голема важност, бидејќи овие наставници треба да се чувствуваат удобно во објаснувањето на сексуалноста и ЛГБТ прашања на учениците.

 

Извор: Pink News

Post a comment