lgbt united - 07102017

Општество за сите не се гради со хомофобија

Ги осудуваме хомофобичните изјави на некои од актуелните пратеници кои преку дискриминаторски говор и говор на омраза ја деградираат ЛГБТИ заедницата, спротивно на реформската насока на политичко делување за која се залага новата влада. Сметаме дека реториката за традиционално и конзервативно општество која беше присутна во изминатите години имаше за

Continue reading

Screen Shot 2017-07-01 at 11.49.49 AM

Станав бездомник затоа што сум геј

Во Македонија се отвори првата „Сигурна куќа“ каде ЛГБТИ лицата кои имаат проблеми со домувањето или се жртви на насилство можат да престојуваат. Еден од жителите говори за малтретирањето и проблемите низ кои минувал „Проблемите започнаа откако починаа моите родители и останав сам со мојот брат. Моите не знаеја дека

Continue reading

Rainbow_flag_breeze

Народниот правобранител уврди дискриминација во учебниците по психологија на Државниот Универзитет во Тетово

Народниот правобранител уврди дискриминација во учебниците по психологија на Државниот Универзитет во Тетово Народниот Правобранител позитивно се произнесе по претставката на Коалицијата СЗПМЗ и утврди дискриминаторска содржина во учебници по психологија на Државниот Тетовски Универзитет. Претставката се оденсуваше на дискриминаторски и вознемирувачки содржини кон ЛГБТ лицата и лицата болни од

Continue reading

FEATURED IMAGE

ИДАХОТ – Љубoвта не познава граници

По повод одбележувањe на Меѓународен ден против Хомофобија, Бифобија и Трансфобија (IDAHOT 2017) ЛГБТ Јунајтед Тетово, организираше јавна дебата, под наслов „ИДАХОТ – Љубвта не познава граници“ , во големата сала на Општина Тетово, на 16.04.2017 во 15:00 часот. Говорници на панел, дискусијата беа: Минире Пурелку – психолог и феминист,

Continue reading

STD

Сексуално Преносливи Болести (ССТ)

Што ќе се случи ако имам позитивен резултат? Сите СПБ можат да се лекуваат а некој и дефинитивно да се излечат. За некој СПБ има повеќе начини на лекување додека сите се лекуваат различито. На пример: Ако имате позитивен тест на Кламидија, ќе ви биде препишан антибиотик и тој ќе

Continue reading

ll

Сексуално Преносливи Болести Зошто и како да се Тестирам?

Сексуално преносливите болести (СПБ) се многу чести. Истражувањата укажуваат дека до 25 годишна возраст, околу половина од сексуално активните луѓе ќе се заразат со некоја СПБ. Најчесто овие болести се скриени и не покажуваат никакви симптоми, затоа најголем број од заразените особи сметаат дека се здрави. Единствен начин да се

Continue reading

Холандските политичари се фатија за раце како реакција кон хомофобичниот напад

Холандските хетеросексуални политичари реагираа фаќајќи се за раци еден со друг по хомофобичниот напад кон една геј двојка во Холандија. Пред неколку дена една тинејџерска геј двојка беше нападната од неколку хулигани додека се врќаа на пат за дома држејќи се за раце, во холандскиот град Арнхем. Напаѓачите ширеле хомофобични

Continue reading

lady gaga

Лејди Гага за своите геј пријатели: Тие ми помогнаа да станам жена и ме инспирираат да опстојам

Лејди Гага е позната по тоа што жестоко се бори за правата на ЛГБТ популацијата, а меѓу своите пријатели има многумина такви кои се геј. Таа во првата епизода од деветтата сезона на забавната емисија „RuPaul’s Drag Race“ говореше за нејзината врска со ЛГБТ заедницата, за нејзиниот сексуален идентитет и

Continue reading

LGBT1

Јужна Дакота, првата држава во Америка која го одобрува анти-ЛГБТ законодавството

Јужна Дакота стана првата држава во Америка која има потпишано проект-закон кој ја претвора во легална дискриминацијата кон ЛГБТ лицата. Гувернерот Денис Даугард го потпиша овој закон кој им дозволува на различни агенции и секторот на здравствени услуги да одбијат давање на услуги на ЛГБТ лица врз основа на верски

Continue reading

istrazuvanje 2

ИСТРАЖУВАЊЕ ЗА УТВРДУВАЊЕ НА СОЦИО – ЕКОНОМСКАТА ПОЛОЖБА НА ЛИЦА ОД ЛГБТИ ЗАЕДНИЦАТА

Почнувајќи од 1 февруари, ЛГБТИ-лицата кои живеат во Албанија, Босна и Херцеговина, Хрватска, Косово, Македонија, Црна Гора, Србија и Словенија, може да го пополнат прашалникот кој има за цел да ги открие проблемите и предизвиците со кои ЛГБТИ лицата се соочуваат поради нивната сексуална ориентација, родов идентитет и родово изразување,

Continue reading